Nyheter

Stor satsning på fotokonst i år

Under 2020 kommer några av svenskt fotos största namn visa sina bilder på Tomelilla Konsthall på Österlen. De stora dragplåstren är Helene Schmitz, Tuija Lindström, Saga Wendotte och Gunnar Smoliansky.

Desirée Lennklo, intendent på konsthallen, har jobbat för denna satsning i mer än tre år och att det nu blir av är resultatet av ett samarbete med Landskrona Foto.

– Vi har inte visat så mycket foto på Tomelilla Konsthall tidigare. Men det lilla vi har visat har dragit en helt annan publik än våra övriga utställningar. Foto verkar locka en yngre publik, säger Desirée.

Målet med fotoutställningarna under året är att visa hur stor bredd den svenska fotokonsten har, både i innehåll och i tid. Var kommer det svenska foto ifrån? Och vart är det på väg? Fotograferna vars verk ställs ut under året representerar både fotohistoria och dagsaktuell debatt. Förutom utställningarna kommer flera föredrag och fotoworkshops att ordnas under året. Först ut här är Helene Schmitz som den 12 mars håller föredrag om hur processen bakom hennes arbete ser ut och vad det är som gör att det blir som det blir.

Årets program i korthet:

14 mars- 10 maj Helene Schmitz: Thinking like a mountain
Den här utställningen har tidigare visats i New York, och ska så småningom också visas i Washington och Tallinn. Det var det lokala motståndet mot gruvbrytning på Österlen som gjorde Helene nyfiken på att ställa ut i Tomelilla. Bilderna kretsar kring människans problematiska relation till naturen.

13 juni-23 augusti Tuija Lindström: Strykjärnsprofessorn
Utställningen speglar olika delar av Tuijas långa gärning och innehåller både bilder från Kvinnorna vid Tjursjön och de kända strykjärnsbilderna.

5 september-1 november Saga Wendotte: In Between Realities
Utställningen har ett mörkt sagotema med barn i olika situationer. Här ligger fotografiet väldigt nära måleriet. Upplevelsen förstärks av att besökarna kan ladda ner en app som får saker att hända i bilderna.

14 november-10 januari 2021 Gunnar Smoliansky: One picture at a time
Utställningen är en retrospektiv och visar Gunnars stillsamt poetiska skildringar av vardagslivet.

Under tiden ovanstående fotografers verk ställs ut i Konsthallen visas också biutställningar med andra fotografer och konstnärer på konsthallens nedre plan.

För mer information om aktuella visningar och andra programpunkter, se under fliken ”visningar och program”.

För frågor kontakta:
Desirée Lennklo, intendent Tomelilla Konsthall
Telefon: 0417-181 07
E-post: desiree.lennklo@remove-this.tomelilla.remove-this.se