Nyheter

Stor satsning på fotokonst i år

Under 2020 kommer några av svenskt fotos största namn visa sina bilder på Tomelilla Konsthall på Österlen. Just nu pågår Tuija Lindström: Strykjärnsprofessorn.

Desirée Lennklo, intendent på konsthallen, har jobbat för denna satsning i mer än tre år och att det nu blir av är resultatet av ett samarbete med Landskrona Foto.

– Vi har inte visat så mycket foto på Tomelilla Konsthall tidigare. Men det lilla vi har visat har dragit en helt annan publik än våra övriga utställningar. Foto verkar locka en yngre publik, säger Desirée.

Målet med fotoutställningarna under året är att visa hur stor bredd den svenska fotokonsten har, både i innehåll och i tid. Var kommer det svenska foto ifrån? Och vart är det på väg? Fotograferna vars verk ställs ut under året representerar både fotohistoria och dagsaktuell debatt. Förutom utställningarna kommer flera föredrag och fotoworkshops att ordnas under året.

Årets program i korthet:

13 juni-23 augusti Tuija Lindström: Strykjärnsprofessorn

Utställningen speglar olika delar av Tuijas långa gärning och innehåller både bilder från Kvinnorna vid Tjursjön och de kända strykjärnsbilderna.

13/6 – 23/8 Lina Karna Kippel (nedra plan)

I utställningen "Porträtt av ung kvinna" på Tomelilla konsthall reflekterar Lina Karna Kippel över skapandet av den egna identiteten. 

5 september-1 november Saga Wendotte: In Between Realities

Utställningen har ett mörkt sagotema med barn i olika situationer. Här ligger fotografiet väldigt nära måleriet. Upplevelsen förstärks av att besökarna kan ladda ner en app som får saker att hända i bilderna.

14 november-10 januari 2021 Gunnar Smoliansky: One picture at a time

Utställningen är en retrospektiv och visar Gunnars stillsamt poetiska skildringar av vardagslivet.

Under tiden ovanstående fotografers verk ställs ut i Konsthallen visas också biutställningar med andra fotografer och konstnärer på konsthallens nedre plan.

För mer information om aktuella visningar och andra programpunkter, se under fliken ”visningar och program”.