Årets Ambassadör

Lyssna

Utmärkelsen Årets Ambassadör ges till en person eller företag som i sin dagliga gärning är en god ambassadör för såväl sin hemkommun som sydöstra Skåne.


Årets Ambassadör utses varje år av Tomelilla kommuns Näringslivschef och delas ut på Nationaldagen.

 

 

Årets Ambassadör 2016

Emma och David Höök, Talldungen Gårdshotell

Frisk lantluft tillsammans med rustik mat tillagad av lokala råvaror och vidsträckt utsikt över Brösarps backar ger en stor upplevelse för alla sinnen.  I en familjär och gästvänlig miljö har krögarparet med hög professionalitet utvecklat ett gårdshotell med fokus på livskvalitet och känsla för det lilla extra.

Talldungen är ett genuint gårdshotell och resmål som lockar besökare och media från hela världen.

 

Årets Ambassadör 2015

Tosselilla Sommarland är en attraktion för hela södra Sverige och mer därtill. Genom att kombinera attraktioner och grönområde erbjuder Tosselilla nytta och nöje för alla åldrar och för både asfaltblommor och naturälskare. Årets stora nyhet i Sommarlandet är den stora vattenruschbanan Hyper som redan låter tala om sig som en sensationell attraktion.

Tack vare samarbetet med Barnens Dag engageras också föreningar och organisationer som bidrar till att behövande barn kan få ett lite bättre liv och en roligare vardag.

 

Årets Ambassadör 2014

Strömbecks Gårdsslakt och Chark, Lena och Christer Strömbeck

 

Årets Ambassadör för Tomelilla 2014 har på kort tid fått tillväxt och framgång i en hårt konkurrensutsatt bransch. De har förverkligat sin dröm och levererar kött & charkuterier från närbelägna gårdar till bygdens butiker och skolor. De har ett etablerat nätverk där de dagligen levererar färskvaror till det offentliga köket i närliggande kommuner. I sitt dagliga arbete för de ut Tomelillas budskap om kvalitet och innovation utanför kommunens gränser.

Årets Ambassadör 2013

Christinehofs Ekopark

Med ett målinriktat och uthålligt arbete för att värna, vårda och visa upp
Christinehofs unika natur- och kulturlandskap, har Christinehofs Ekopark
blivit ett populärt besöksmål för besökare och medborgare.

Christinehofs Ekopark paketerar spännande natur- och kulturupplevelser för
unga och gamla med kreativitet och nytänkande. Ekoparken fungerar som en
inspiratör och motor för Tomelilla kommuns nytänkande ekoturismföretag.

Årets Ambassadör 2012

Årets Ambassadör blev Hasse & Tage Muséet som med kreativitet och nytänkande funnit nya vägar för att locka besökare, men även arbetat för att föra detta underbara kulturarv vidare till nya generationer. 

Årets Ambassadör 2011

Daniel Berlin har med sitt gastronomiska kunnande på internationell nivå lockat prominenta gäster från när och fjärran.

Med sitt nationellt och inte minst internationellt goda renommé har han satt Skåne Tranås och Tomelilla på kartan och är en inspiration för företagande och entreprenörskap i Tomelilla på Österlen.

Årets Ambassadör 2010

Lars Ottoson har med sitt engagemang för Mathuvudstaden Tomelilla i Matlandet Sverige, satt Tomelilla rejält på mediakartan. Nu blev vi inte årets Mathuvudstad, men Lars Ottosons entusiasm har fått flera att engagerat sig för att vår region ska var en matregion att räkna med.

Redan har Lars tillsammans med en fastighetsägare långt gångna planer på
att öppna en matgalleria med närproducerade produkter i en lokal vid torget
i Tomelilla - med fokus Tomelilla som Mathuvudstad.

Nu är det inte bara mat som Lars vurmar för, utan han har flera strängar på
sin lyra. Hasse och Tage museets vänner är ett exempel på det. De tog
den första januari 2010 över Världens minsta filmmuseum - världens största
Hasse&Tage museum.

Lars brinner också speciellt för något som vi alla på ett eller annat sätt
kommer i kontakt med i vår vardag - bredband, riktigt kraftfullt bredband.
Det är en viktig och avgörande faktor för tillväxten för vår region och för
vår del av Sverige. Här kommer Lars röst att höras!

Årets Ambassadör 2009

Laila och Ann Ohlsson vid Bo Ohlsson i Tomelilla AB, som tillsammans med Tosselilla Sommarland utsågs till Årets Ambassadörer. Foto:Peggy Eklöf

Till Årets Ambassadörer utsågs företagen Tosselilla Sommarland och Bo Ohlsson i Tomelilla AB.
I motiveringen till att just dessa två företagen blir Årets Ambassadörer står det bland annat att  "gemensamt för de båda företagen är att de hela tiden utvecklar sina verksamheter och på så sätt attraherar både återkommande som nya besökare till Tomelilla. De är väl värda utmärkelsen Årets Ambassadörer."

Årets Ambassadör 2008

Årets Ambassadörer Ingalill Thorsell och Eve Maltais, Drakamöllans Gårdshotell.

Årets Ambassadörer har förverkligat en dröm! De har genom åren blivit omtalade o omskrivna i flera livsstilsmagasin, svenska, danska och kanske också i andra länders. Inte minst nu på senare tid har Årets Ambassadörer uppmärksammats massmedialt. De har med andra ord satt Ystad-Österlenregionen, Tomelilla, men framförallt Drakamöllan på mediakartan.
Årets Ambassadörer heter Ingalill Thorsell och Eve Maltais. Det är inte bara för den fantastiska miljö och det pietetsfullt renoverade gårdshotellet som bidragit till uppmärksamheten. Utan det är också den utomförträffliga kokboken som de har gett ut i år, på eget förlag, som fått media att vakna. Boken är mer än en kokbok. Det är en bok för alla sinnen, vackert illustrerad. På Drakamöllan finns det tid för omsorg om både mat och gäster. De underbara omgivningarna i Drakamöllans naturreservat lockar till långa promenader och det är bevisligen något som attraherar besökare och gäster.

Årets Ambassadör 2007

Tomelilla Motorklubb har med sina nationella och internationella tävlingar satt Tomelilla kommun på motorsportskartan. Tävlingar som gett stort eko runt om i landet och där massmedia bevakningen har varit intensiv.

Många är också de ideella timmar som klubbmedlemmar lägger ner för att verksamheten ska fungera. Klubben har en omfattande ungdomsverksamhet. De arrangerar bland annat ungdomsläger i motocross.

Tomelilla Motorklubb värnar mycket om området vid Svampabanan där riksvägarna 19 och 11 korsas och de har genom åren genomfört stora satsningar på anläggningen i form av byggnader, publikläktare, asfalt och skyddsräcken. De har bland annat också investerat i ett nytt kombinerat speaker-, tidtagnings- och varvräkningssekretariat och ny banbegränsning runt motocrossbanan till skydd för tävlande och åskådare. Allt för att motsvara de krav som ställs på en arrangör av större motortävlingar.    

Klubben har ca 1400 medlemmar varav ca 800 är bosatta i Tomelilla kommun och ca 750 är ungdomar under 25 år.

Klubben bildades 1962 och bedrev till en början verksamheter i Motocross och Rally. I början av 70-talet införde Tomelilla MK, som en av de första klubbarna i Sverige, Rallycross på sitt program. Under åren har ett flertal EM och SM tävlingar arrangerats på Svampabanan.

Tomelilla Motorklubb driver också en mindre campingplats i anslutning till Svampabanan.