Tidigare vinnare

2018

Maria Bister
Motivering:
Barnen är vår framtid och det är viktigt att det får kunskap om att vi måste vara aktsamma om vår natur. Mari Bister kan med sina  barnböcker påverka barnen och  väcka intresse för vår miljö. 

Anita Ullman Kradjians
Motivering: 
Under Anita Ullman Kradjians kompetenta ledning har VetoNu lyckats skapa ett stort motstånd mot gruvdrift på Österlen som upplevs som hotande landskapsförstörelse.

2018

Växtkraft i Skåne Tranås AB
Motivering:
Priset tilldelas ett företag som visar och utnyttjar fördelarna med att vara ett företag på landsbygden. Växtkraft i Skåne Tranås AB är tre ambitiösa killar som har tagit över ett välkänt och inarbetat företag med sikte på framtidens utmaningar.

2018

Lars Tärn AB
Motivering:
Priset tilldelas ett företag som visat prov på gott entreprenörskap och därigenom har eller kommer att inspirera andra. Företaget är en av få leverantörer i Sverige som säljer material till både proffs och amatörer. I en väldigt nischad och smal bransch lyckas Lars Tärn AB driva ett framgångsrikt och lönsamt företag.

2018

Magnus Henningsson, Österlens kött & vilt i Brösarp AB
Motivering:
Årets ambassadör är en SM-mästare i blodpudding och har genom modernt arbete i en traditionell bransch visat prov på hög kompetens och skicklighet. Magnus har satt Tomelilla på kartan och förstärkt områdets matvarumärke med det goda Tomelilla i fokus.

2018

Ola Magnell är en rikskänd sångare, låtskrivare och artist sedan länge boende i Tomelilla kommun. Han har sedan 1970-talet gett ut en mängd album. I boken ”Ord och inga visor: låtlyrik 1973-2013”, utgiven 2018 ingår nästan alla av hans hittills utgivna sångtexter, där han fångar upplevelser under fyra decennier. 

Lunnarps BK anordnade 2018 den första Österlen Garden show. Den lockade ett femtiotal utställare och cirka 3000 besökare. Förutom utställningar anordnades workshops, trädgårdsrådgivning, Björn Ranelid genomförde vigslar och för barnen fanns bland annat aktivitetstält med kulturinslag.

2018: skytten och idrottsledaren Mattias Johansson priset.

2017: kälkhockeyspelaren Rasmus Lundgren priset.

2016: kartingföraren Alexander Jeppsson priset.

2015: fotbollsledaren Mikael Björk priset.

2014: kartingföraren Alfred Nilsson priset.