Landsbygd och tätort

Idag bor omkring 35 % (ca 4400 personer) av Tomelillas befolkning på landsbygden eller i de mindre byarna. Det är en betydande andel och det är landsbygdsbefolkningen som genom generationers brukande av jorden format det öppna odlingslandskap som idag är så karaktäristiskt för Tomelilla kommun och Österlen.

Nedan finns beskrivningar av de lite större orterna i kommunen.

Tätorter, byar

Brösarp är ett litet stycke paradis på jorden, för både gammal och ung. Här bor man i bymiljö nära naturen invid de kända backarna knappt en mil från havet.

I Brösarp har man samtidigt tillgång till många aktiviteter och ett rikt kulturliv. Mer än 5 mil vandringsleder, bl a genom Verkeåns dalgång, finns inpå knuten. Byn har ett stort utbud av sevärdheter och naturupplevelser, ridning, golf och fiske inom räckhåll. Här finns såväl förskola, grundskola som fritidshem, apotek och livsmedelsaffär med systembolag.

Byns gästgiveri har gamla anor och antikviteter har blivit något av ett signum för Brösarp. I bygden omkring finner man prov på allt det som ger Österlen dess charm, såväl lummiga slottsmarker som korsvirkesgårdar längs slingrande väg över böljande åker- och betesmark.

Fakta

Läge över havet: + 35 m
Drygt 1000 invånare i byn med omland

Skola:

I Brösarp finns förskola, grundskola samt fritidshem.

Service:

Apotek, akupunktör, bankomat, bensinstation med post, bilreparatör, livsmedelsbutik med systembolag, distriktsläkarstation, café och flera restauranger, konsthall, bibliotek m.m.

Föreningsliv:

Biograf-förening, byagille, idrottsförening, jaktskytteklubb, kulturförening, pensionärsförening, skytteförening, yxkastar- och schackklubbar, trädgårdsförening, vävstuga m.m.

Kommunikationsmedel:

Flygplats utrikes: 85 km till Sturup, 115 km till Kastrup.
27 km till närmaste Resecentrum i Tomelilla.

Regionbussar: Skåneexpressen 4 Ystad - Kristianstad: 24 min till Tomelilla, 60 min till Högskolan i Kristianstad, 50 min till Ystad.

Skåneexpressen 3 Kristianstad - Simrishamn: 39 min till Simrishamn, 56 min till Högskolan i Kristianstad.

Buss 571 till Tomelilla och Ystad.

Övrigt:

Westernridning och turridning med islandshästar, antikmässa, designmässa och konstvecka under påsken. Orienteringstävlingar.

Historik:

Brösarp är en knutpunkt med anor som går ända tillbaka till bronsåldern. Samhället växte fram där vägen från Kristianstad till Ystad korsade vägen till Simrishamn. Samhället har en bevarad charmfull gammal bebyggelse i centrum och nyare radhus och småhus i utkanterna.

Mitt i Tomelilla kommun ligger Onslunda, en stor by med mycket atmosfär, uppskattad för sina kvaliteter som en lugn och anrik bostadsort.

Det genuina hantverket har starka traditioner i Onslunda och Borstabygden. Onslundabon har nära till service i Tomelilla och på cykelavstånd finns en av Sveriges bästa restauranger i Skåne Tranås.

För den sport- och friluftsintresserade har Onslunda mycket att erbjuda. Onslunda har en livskraftig idrottsförening som driver ortens sporthall. Söder om byn erbjuder lövskogsklädda rullstensåsar fina promenadmöjligheter. I norr kommer man från Onslunda sten, det gamla stenbrottet, in lövgrodornas rike med sköna bokskogar som sträcker sig från Fågeltofta ända ner till Tunbyholm.

Fakta

Läge över havet: +108 m
Drygt 900 invånare i orten med omland.

Skola:

Förskola, grundskola åk 1-6, fritidshem.
Biblioteksfilial med meröppet.

Service och företag:

Bed & breakfast, bilvårdsföretag, borsttillverkning (även kurser), elektriker, snickerifabrik, försäljning av skandinaviska moderna möbler, m.m. Övrig service i Smedstorp och Tomelilla.

Föreningsliv:

Byalag, hembygdsförening, pensionärsförening, idrottsförening (fotboll, styrketräning, kickboxning, motionslopp och innebandy)

Kommunikationsmedel:

9 km till närmaste tågstation i Lunnarp, drygt 10 km till närmaste Resecentrum i Tomelilla.

Skånetrafikens Pågatåg linje 6 trafikerar sträckan Malmö - Ystad - Simrishamn dagligen ca 12 gånger i båda riktningarna, från tidig morgon till sen kväll.
Regionbussar:

Skåneexpressen 4 Kristianstad - Ystad: ca 12 min till Tomelilla från Skåne Tranås, som ligger på 4 km avstånd.

Regionbuss 579: ca 15 min till Tomelilla. Flygplats utrikes: 63 km till Sturup, 120 km till Kastrup.

Övrigt:

Sporthall, idrottsplats, motionsslinga, samlingslokal (idrottsplatsen).
Kyrka, församlingshem, hembygdsmuseum samt Europaunikt borst­museum, det första av sitt slag i Sverige.

Historik:

Onslundas namn skvallrar om dess urgamla anor. Förr skrevs namnet Othenlundae, eller Odens lund, efter den allvise guden i fornnordisk mytologi. Onslunda var under tidigt 1800-tal en av Skånes största byar och förblev länge en centralort i bygden, med viktig industri långt in på 1900-talet. Idag erbjuder Onslunda en lugn och trivsam miljö med såväl gamla korsvirkesgårdar som moderna villor och vidsträckta naturområden på gångavstånd.

För den som vill bo lantligt men ändå i bymiljö, nära all service och med tillgång till goda kommunikationer, är Lunnarp ett utmärkt val.

Byn ligger bara 5 minuters väg från Tomelilla intill riksväg 11 mot Simrishamn. Här stannar både Pågatåg och Skåne-expressen till Lund många gånger om dagen, vilket gör det lätt att pendla.

Flera större företag på orten ger arbetstillfällen. Skånemejerier som sysselsätter ca 130 personer, är det största av dem.

Lunnarp ligger som en oas i det vidsträckta slättlandskapet, där både landsväg och markväg inbjuder till promenad eller cykeltur mellan de svagt kuperade fälten. Den lilla skalan präglar bymiljön med dess slingande vägar, lummiga trägårdar, gamla hus och mäktiga träd. Norr om järnvägen finns även kvarter med nyare villor.

Fakta

Läge över havet: +74 m
Antal invånare: Ca 400 i orten med omland.

Service och företag: Övrig service i Smedstorp och Tomelilla. Bed & breakfast, bensinmack med verkstad/bilförsäljning, billackering, bokförlag, bärgningsfirma, byggnadsfirma, elektriker, foderföretag, fönsterhantverk, försäljning av lantbruksmaskiner, hovslagare, hundpensionat, keramiker, massör, större mejerianläggning, plåt- & maskinföretag, smideshantverk, åkeri m.m.

Föreningsliv:

Lunnarps Bollklubb

Kommunikationsmedel:

Hållplats på Skånetrafikens Pågatågslinje nr 6. Trafik på sträckan Malmö - Ystad - Simrishamn dagligen ca 12 gånger i båda riktningarna, från tidig morgon till sen kväll. Restid: 5 min till Tomelilla, 27 min till Ystad, 19 min till Simrishamn.

Regionbussar: Skåneexpressen 5 Lund - Simrishamn: ca 5 min till Tomelilla resp. Smedstorp; drygt 1 tim till Lund.

Regionbuss 578: ca 11 min till Tomelilla.

Flygplats utrikes: 60 km till Sturup, 110 km till Kastrup.

Övrigt:

Gårdshotell med konferensanläggning. Flera konstnärsateljéer och gallerier. Cykelstråk till Kivik, Simrishamn och Ystad.

Historik:

Sedan urminnes tider har människor varit bosatta i trakten kring Lunnarp, där arkeologer funnit spår redan från stenåldern. Utanför byn finns även ett par skeppssättningar. På 1700-talet friköptes många av gårdarna från den näraliggande Ingelsta gård.

Mot slutet av 1800-talet, när järnvägen drogs fram till Simrishamn fick Lunnarp en station och t.o.m. ett järnvägshotell. Eftersom Lunnarp tillhör Kverrestads socken ligger byns kyrka där.

Kanske kan även du finna din idyll i Lunnarp

I korsningen mellan två gamla huvudvägar, Kristianstad - Ystad och Malmö - Simrishamn, ligger Skåne Tranås, en av Tomelilla kommuns charmigaste byar.

Skåne Tranås har etablerat sig som ett centrum för livskvalitet och matkultur. Här finns den välkända Daniel Berlins krog, erkänd som ett av Sveriges Bästa Bord. Hovleverantören Rosenhagens Plantskolor är ett vallfärdsmål för trädgårdsintresserade och Rovans Trädgård säljer kryddörter m.m.

I byn har Österlenchoklad sin butik med egen choklad- och marängtillverkning av hög kvalitet. Här har också ÖsterlenAkademien sitt säte. Den verkar för att främja kunskap och bildning inom frågor som rör människors hälsa och leverne.

Mitt i byns centrum ligger det stora vandrarhemmet med idrottsanläggning och konferens- och festlokaler. Detta vilket drivs av anrika Tranås Ungdomsförening, som också arrangerar en uppskattad blomsterfest vart femte år.

Fakta

Läge över havet: +102 m
Antal invånare: Ca 280 i orten med omland

Service och företag:

Bensinstation, snickerifabrik, brunnsborrning, elektriker, hundpensionat, linklädesbutik, plantskola, restaurang, sommarcafé, trädgårdsförsäljning, vandrarhem med konferens- och festverksamhet. Övrig service i Onslunda och Tomelilla.

Föreningsliv:

Ungdomsförening med 300 medlemmar .

Kommunikationsmedel:

12 km till närmaste Resecentrum i Tomelilla.

Skånetrafikens Pågatåg linje 6 trafikerar sträckan Malmö - Ystad - Simrishamn dagligen ca 12 gånger i båda riktningarna, från tidig morgon till sen kväll.

Regionbussar: Skåneexpressen 4 Kristianstad - Ystad: ca 12 min till Tomelilla från Skåne Tranås.

Regionbuss 571: ca 15 min till Tomelilla

Flygplats utrikes: 59 km till Sturup, 109 km till Kastrup

Övrigt:

Lokalavdelning i Friluftsfrämjandet, längdskidspår när vädret medger. Kursverksamhet (t ex pilflätning, fågelskådning, naturvandringar).

Historik:

Skåne Tranås by började sannolikt växa fram under vikingatiden. Biskop Egino i Lund lät på 1000-talet resa socknens första kyrka, vilken revs under 1880-talet då dagens kyrka uppfördes.

Tranås by är som gammal centralort i jordbruksbygden av riksintresse för kulturmiljövården, dels på grund av de enskilda husens väl bevarade karaktär, men också sett till miljön som helhet med gatunät, torg, kyrka och prästgård. Viss ny bebyggelse från 1900- talet finns i norra delen av byn.

En genuin bykärna kännetecknar idyllen Skåne Tranås

Smedstorps by i Tomelilla kommun är ett expanderande och levande samhälle, mellan Tomelilla och Simrishamn.

Smedstorp har Pågatågsstation och erbjuder utmärkta förutsättningar för dem som vill pendla till arbetet. Även ortens företag erbjuder arbetsplatser för många.

Läget mitt på Österlen och de goda kommunikationerna innebär att du har nära till allt; service, naturupplevelser och havsbad. I gårdsbutiker omkring byn kan du handla lokalt producerad mat.

Orörd natur finns på cykelavstånd i Listarums lummiga naturreservat. Sommartid arrangeras årligen den stora Smedstorpsmarknaden.

Som Smedstorpsbo har du tillgång till bl a familjedaghem, förskola, grundskola, fritidshem, livsmedelsaffär med postservice, utomhusbad och idrottsplats. Övrig service finns i Tomelilla.

Fakta

Läge över havet: + 60 m
Drygt 350 invånare.

Skola:

I Smedstorp finns familjedaghem, förskoleklass, grundskola åk 1-6 samt bibliotek och fritidshem.

Service och företag:

Livsmedelsbutik med postservice, bilreparatör, blomsterhandel, brandstation, byggmästare, snickeri, massör, veterinär, fotvårdsspecialist, frisör och restaurang m.m.

Föreningsliv:

Bygdegårdsförening, idrottsförening med supporterklubb, gymnastikförening, kyrkokör, pensionärsförening, jazzklubb m.m.

Kommunikationsmedel:

Skånetrafikens Pågatåg linje 6 trafikerar sträckan Malmö - Ystad - Simrishamn dagligen ca 12 gånger i båda riktningarna, från tidig morgon till sen kväll.

12 km till närmaste Resecentrum i Tomelilla.

Flygplats utrikes: 66 km till Sturup, 116 km till Kastrup.

Regionbussar: Skåneexpressen 5 Simrishamn - Lund: ca 12 min till Tomelilla, 1 tim 13 min till Lund.

Regionbuss 578: Ca 15 min till Tomelilla, ca 23 min till Simrishamn.

Övrigt:

Idrottsplats, friluftsbad, minigolf-, tennis- och boulebanor, motionsspår. Silversmed samt smidesgalleri med visningsträdgård. Flera konstgallerier.

Historik:

Människor har bott i trakten kring Smedstorp åtminstone sedan järnålden. När järnvägen mot slutet av 1800-talet byggdes ut mellan Ystad och Simrishamn anlades en station söder om den gamla byn med kungsgård och kyrka. Ett stationssamhälle började snart växa fram. Dagens Smedstorp har en bevarad bebyggelse utmed de gamla huvudgatorna i centrum och nyare villor i utkanterna.

Spjutstorps by ligger nästan mitt i kommunen, nordost om Tomelilla vid vägen mot Onslunda. Här kan du välja mellan att köpa mark och bygga nytt, eller, om du har tur, hitta ett fint gammalt hus att rusta upp.

Spjutstorp förenar ett strategiskt läge med en rofylld miljö. Skåneexpressen mot Kristianstad, Ystad och Lund stannar på cykelavstånd och all service finns i nära till hands i Tomelilla, på bara 5 minuters avstånd med bil.

Sommartid är det många som söker sig till idrottsplatsen och badet där barnen kan lära sig att simma. Hos den lokala bygghandeln finns allt för den händige. I skolan finns numera ett vandrarhem, men med skolskjuts är det varken långt till Onslunda eller Tomelilla.

Att inspelningen av vissa scener från Montmartre, Paris i Hasse & Tages film Picassos Äventyr gjordes här i Spjutstorp, säger för övrigt något om den rustika charmen i byn.

Fakta

Läge över havet: + 80 m.ö.h.
Antal invånare ca 200.

Service och företag:

Förskola och grundskola (1-6) i Onslunda.

Bed & breakfast, billförsäljning, billackering, kennel och hundpensionat, bygg- och lantbruksmaterielföretag, maskinuthyrningsfirma, transportfirma.

Övrig service i Onslunda och Tomelilla

Föreningsliv:

Byalag, Idrottsförening (fotboll, simskola).

Kommunikationsmedel:

Trafik på Skånetrafikens Pågatågslinje nr 6 Malmö - Ystad - Simrishamn, från tidig morgon till sen kväll.

Närmaste resecentrum i Tomelilla. Därifrån 27 min till Ystad, 19 min till Simrishamn.

Regionbussar: Skåneexpressen 4 stannar vid väg 19 (ca 2 km): ca 35 min till Ystad, drygt 1 tim till Kristianstad.

Skåneexpressen 5 stannar i Lunnarp, (ca 5 km): ca 25 min till Simrishamn; drygt 1 tim till Lund.

Regionbuss 579: ca 10 min till Tomelilla, 5 min till Onslunda.

Övrigt:

Dansrotunda och idrottsplats. Utomhusbad med 25-meters- och plaskbassäng. Simskoleverksamhet och kiosk sommartid. Vandrarhem och populär camping intill badet. Kyrka, samlingslokal i gamla skolan.

Historik:

Människor har länge bott och odlat marken i Spjutstorp, kanske ända sedan vikingatiden, då efterleden torp i namnet började användas. Vid enskiftet flyttades många av gårdarna i Spjutstorp ut och byn minskade i storlek. När gamla järnvägen Ystad och Kristianstad drogs fram norr om Spjutstorp, började byn återigen växa och ett stationssamhälle bildades.

I våra dagar har byn en fin blandning av gamla gathus och villor, gårdar och en del nyare bebyggelse. Byns kyrka, med sitt karakteristiska, spetsiga torn, invigdes 1869.

Tomelilla är kommunens största tätort med cirka 7100 invånare. Tomelilla är beläget i den sydvästra delen av kommunen där väg 19 mellan Ystad och Kristianstad skär väg 11 mellan Sjöbo och Simrishamn.

Här finns en mängd verksamheter, kommunal service som skolor, konsthall, bibliotek och enskilda företag och affärer. De äldre delarna av Tomelilla präglas av järnvägens framväxt, en tid då samhället expanderade kraftigt.

I de rätvinkliga kvarteren ligger stadsmässiga hus och villor i rött tegel med mönstermurning eller rik putsarkitektur. Kring järnvägsspåren finns också ett flertal äldre industribyggnader. Bebyggelsen är småskalig med två till tre våningar i centrum och med lägre egnahem och villor i årsringar utanför.

Fakta

Ca 7100 invånare

Fritidsaktiviteter och nöjen:

-Biograf
-Idrottsplats, Tennisbana, Golfbana 3 km
-Motorbana ca 3 km, Gokartbana 3 km
-Skjutbana
-Ponnytravbana 3 km
-Scoutgård
-Sporthall med inomhusbad, Utomhusbad
-Campingplats, Bangolfbana
-Tosselilla Sommarland 4 km
-Folkpark, Hembygdsgård/museum
-Bowlinghall ca 3 km
-Dressincykling
-Dansplats
-Marknad 2 ggr/år

Näringsliv - handel, industri:

Tomelilla är en betydande handelsort med affärer/butiker välkända långt utanför Skånes gränser. Se mer i vårt företagsregister.

Tomelilla har även den service i form av banker, apotek, systembolag m.m. som man kan vänta sig av kommunens centralort.

Föreningsliv:

I vår kommun finns ett mycket stort utbud av föreningsaktiviteter och många finns representerade i centralorten. Se mer i vårt föreningsregister

Historik:

Det äldsta skriftliga namnbelägget är från 1437 då byn kallas för Tommarp lille, det vill säga lilla Tommarp.

Den äldsta kartan över Tomelilla är från 1727. Byn bestod då av 8 nummer men allenast 7 hemman. Byn var därmed en liten by, både arealmässigt och räknat på antal hemman och den hade även en liten bytomt jämfört med andra byar.

Under 1800-talet förändrades Tomelilla helt och hållet till följd av laga skifte 1870-71. Den största förändringen skedde efter att järnvägen nådde byn som då övergick till att bli stationssamhälle och centralort.

Landsbygdsutveckling genom Leader

Skåne har genom landsbygdsprogrammet tillgång till EUs Leaderprogram. Det unika med Leadermetoden är att företag, kommuner och föreningar tillsammans och på lika villkor beslutar om innovativa projekt på landsbygden. Leadermetoden ger alla i bygden möjlighet att påverka utvecklingen.

Tomelilla ingår i Leader Ystad- Österlenregionen med verksamhetskontoret i Ystad.