Behöver ditt barn specialkost anmäler du det direkt till skolan. Ta kontakt med klassföreståndare eller rektor. 

Maten i förskola och skola

Vi vill att barnen ska serveras  såväl traditionell svensk husmanskost som rätter från andra delar av världen.

Vi tror att det är bra och viktigt att barnen får lära sig att äta många olika slags maträtter och på så sätt skapa en positiv attityd till mat.

På vissa kommunala förskolor finns en kock som lagar frukost, lunch och mellanmål. På andra förskolor får man maten från närmaste skola.

Måltiderna är sammansatta så att de ska lägga grunden till en hälsosam livsstil. Maträtternas sammansättning baseras på barnens näringsbehov. Lunchen ska tillgodose cirka 30% av dagens energibehov. Matsedeln bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer och är näringsberäknad.

Vi erbjuder specialkost till allergiker, personer med överkänslighet för olika livsmedel, vegetarianer, samt tar hänsyn till de krav som olika religioner ställer på maten. 

Måltidsverkstan jobbar för att skolmaten ska vara vällagad, näringsriktig och främja en sund och hälsosam livsstil. Att maträtten verkligen blir uppäten är viktigt eftersom det är först då maten hamnat i magen som den ger näring.

Matsedlarna är varierade och innehåller en blandning av traditionell husmanskost och nyare maträtter. Ambitionen är att bjuda på nya smakupplevelser och att maten upplevs som spännande och ger matglädje.

Skollunchen ska ge cirka 30% av dagens energibehov. varje dag serveras två alternativa rätter, samt salladsbuffé, bröd, bordsmargarin och mjölk. Salladsbuffén innehåller färska grönsaker, salladsblandningar, någon form av pasta eller bulgur, och alltid färsk frukt.

Mat från grunden med lokala råvaror

Vi jobbar för att tillaga maten nära matgästerna, samt att i så stor utsträckning som möjligt laga maten från grunden istället för att använda hel- och halvfabrikat. Råvarorna är av god kvalitet och till stor del svenska.

Kommunens kök

Varje dag lagas det ca 2000 portioner i kommunens kök. De två största köken är de på Lindesborgsskolan och Kastanjeskolan. De flesta måltiderna tillagas i Kastanjeskolans kök då maten som lagas där både serveras till skolans elever och personal, men även körs ut till serviceboenden och äldre med matservice.

Mat till skola och förskola tillagas även i köken på Byavångsskolan, Smedstorps skola, Brösarps skola, Odenslundsskolan, Västervången, Lärkan och Ängen.

Vi följer Livsmedelsverkets och Skolverkets riktlinjer för mat i skola och förskola, men även Tomelilla kommuns egna riktlinjer för måltidsverksamheten. Alla måltider näringsberäknas i ett kostdataprogram. Läs mer om våra riktlinjer bland länkarna nedan.

Måltidsverkstans personal är utbildade och engagerade och fortbildning sker löpande. Med jämna mellanrum lämnar vi in bidrag till olika nationella tävlingar för skolrestauranger. Detta är ett sätt att utveckla det kreativa tänkandet kring vår mat.

Varje skola i kommunen har ett matråd där eleverna bland annat får komma med idéer och förslag som rör maten. Här pratar man också om till exempel om hur man kan uppnå en trevlig stämning i matsalen.

Vi lagar mat efter säsongens råvaror och jobbar för att minska matsvinnet. Vi jobbar också aktivt för att minska annan klimatpåverkan, exempelvis genom att använda mindre plast.

Vi serverar mjölk med ekonomiskt bidrag från EU.