Artikeln publicerades 21 november 2023

Nytt avtal öppnar för mer närodlat på kommunens tallrikar

Peter Ferngård från Mylla lämnar första leveransen av potatis, palsternackor, morötter och lök, och kostchef Ingela Dejenfelt tar emot.

Peter Ferngård från Mylla lämnar första leveransen av potatis, palsternackor, morötter och lök, och kostchef Ingela Dejenfelt från Tomelilla kommun tar emot.

Nu blir det lättare för små lokala producenter att sälja sina närodlade råvaror till Tomelilla kommun. I dag kom första leveransen och på måndag nästa vecka ligger grödorna på skolbarnens och de äldres tallrikar.

Nu är den här – första leveransen av närproducerad mat genom kommunens nya avtal med Mylla. Just i dag handlar det om morötter, potatis, palsternackor och lök. Med detta nya avtal blir det lättare för små lokala producenter att leverera råvaror som sedan hamnar på tallriken i kommunens skolor och äldreboenden.

– Detta är en del av att vår strategi för närproducerat. Nu fångar vi de som är för små för att leverera till kommunen, men tillsammans med andra fungerar det och Mylla är kopplingen. Mylla har flertalet producenter kopplade till sig så i förlängningen kan det bli fler produkter som kommer genom dem, berättar Ingela Dejenfelt, kostchef på Tomelilla kommun.

Från jord till bord utan mellanhänder

– En stor vinst med Mylla är att producenten själv sätter priset och äger sitt varumärke. Mylla erbjuder bara plattformen, så i praktiken blir där inga mellanhänder, förklarar Stefan Persson, verksamhetsutvecklare på Tomelilla kommun. För oss är detta också ett sätt att vara med i framkant när det gäller att testa och utveckla nya lösningar för att göra närproducerat mer lättillgängligt.

Den första leveransen består av potatis och lök, både gul och röd, från Vellinge, och morötter och palsternackor från Löddeköpinge. På måndag nästa vecka hamnar detta på skolbarnens och äldrevårdens tallrikar.

– Då serverar vi nämligen kassler med potatis och svampsås, och morötterna rivs till salladsbuffén, och serveras även kokta till de äldre, påpekar Ingela Dejenfelt.

Avtalet med Mylla kommunövergripande. Det innebär att vilken verksamhet som helst i kommunen kan beställa råvaror därifrån. Främst kommer leveranserna att gå till skolmat och äldremat, men även andra verksamheter, som exempelvis hemkunskapsundervisningen, kommer att kunna använda sig av det nya utbudet av närproducerad mat. Tomelilla blir första kommun i Sverige som genom avtal med Mylla får närproducerad mat levererad till sin verksamhet.

Text och foto: Fabian Rimfors