Artikeln publicerades 25 januari 2024

Astronauten Marcus Wandt svarar eleverna direkt från rymden

Elever från Byavångsskolan.

Från vänster: Amrou Hamdan, Ville Palmnert, Mohamedyaha Almasri, Isabella Gustafsson, Maya Bäckman och Maja Jönsson

Byavångsskolan har blivit uttagen att göra ett ”in flight call” till svenske astronauten Marcus Wandt, som befinner sig på rymdstationen ISS. Videosamtalet sänds live nu på måndag. Matte- och NO-läraren Lucas Lennartsson är superstolt att hans elevers fråga finns med.

I höstas fick alla svenska skolor från årskurs 1 till gymnasiet möjlighet att delta i tävlingen Fråga en astronaut om rymden – i rymden, arrangerad av ESERO Sverige, Rymdstyrelsen och ESA. Tävlingen gick ut på att ta fram frågor att ställa till astronauten Marcus Wandt i samband med att han befinner sig på den internationella rymdstationen ISS. De vinnande frågorna har sedan valts ut, sett till dess kreativitet, nyfikenhet och originalitet.

Klass 5 A och B på Byavångsskolan i Tomelilla var två av många skolklasser som tog chansen. Deras fråga löd: Hur känns det med tiden när det blir dag och natt flera gånger per dygn, och hur ofta har ni en soluppgång på ett dygn? Deras formulering visade sig vara en av de mest intressanta och tankeväckande. Som en av fjorton vinnande skolor får de nu åka upp till Stockholm för att personligen ställa sin fråga till Marcus, då han kopplar upp sig från ISS via videolänk under ett så kallat ”in flight call”.

Videosamtalet leds av SVT-profil

Sammanlagt reser 200 skolelever från olika delar av landet till Stockholm på måndag, för en heldag att utforska rymden. Från Byavångsskolan är det sex elever från årskurs 5 som kommer att vara på plats.

– Eleverna har fått anmäla intresse och sedan har vi lottat ut sex platser. ESERO ordnar en heldag på Tekniska museet med rymdtema för oss, med en massa olika aktiviteter. Själva videosamtalet leds sedan av Stephan Wilson, programledare från SVT. Under 20 minuter kommer Marcus att försöka svara på frågorna. Vår fråga är nummer fyra, säger Lucas Lennartsson, matematik- och NO-lärare på Byavångsskolan i Tomelilla.

Det är tydligt att eleverna är väldigt nyfikna på rymden och spända inför måndagens resa.

– Vi har gjort egna satelliter och sett flera rymdfilmer. Efter detta har jag börjat tänka lite mer på rymden och hur det egentligen är där ute, säger Maja Jönsson.

Satellit konstruerad av elever.

Satellit konstruerad av elever på Byavångsskolan.

Lucas nämner även att flera av eleverna satt uppe och såg uppskjutningen förra onsdagen.

– Jag skulle lägga mig halv tio för att det var skola dagen efter, men jag la mig kvart över elva för att kunna se uppskjutet, säger Isabella Gustafsson.

Med hjälp av klassens maskotar Teddy och Teddynauto är det Maja och Isabella, som ska ställa Byavångsskolans fråga till Marcus. Även om ingen av eleverna har varit på Tekniska museet tidigare, tycks ändå måndagens stora höjdpunkt vara själva livesamtalet – och att få bo på hotell i Stockholm så klart.

Livesamtal med astronauten Marcus Wandt
Måndag 29 januari
kl 14.00–15.00
Följ rymdsamtalet online
https://www.esero.se/skolprojekt/in-flight-call-med-marcus-wandt/ Länk till annan webbplats.
Följ rymdsamtalet från Byavångsskolans aula Röda rummet