Nyhet

Lyssna

Nytt samverkansavtal avseende fiberanslutning

Tomelilla kommun och företaget IP Only tecknar nu ett samverkansavtal för att säkerställa utbyggnaden av fiber i hela kommunen. Bakgrunden är att IP Only har skickat ut ett erbjudande om fiber i en stor del av kommunen, även delar av landsbygden där kommunen tidigare gått ut med intresseförfrågningar. Samverkansavtalet innebär att de båda parterna stämmer av med varandra så alla på sikt kommer erbjudas fiber. På de ställen där IP Only eller någon annan aktör bygger kommer kommunen inte att bygga fiber, utan vi satsar istället kraften på de delar där inga kommersiella aktörer finns.

Tomelilla kommun bygger alltså det område som har planerats (det bruna området på kartan) men området Eljaröd - Ludaröd kommer förmodligen IP Only att bygga. Detta vet vi mer om efter sommaren. Tomelilla kommun har sedan tidigare även samverkansavtal med Teleservice, så i de delar där båda aktörerna erbjuder fiber är det upp till husägarna själva att välja leverantör.

-Vi är glada att vi har hittat en part som vill erbjuda alla hushåll och företag på landsbygden en fiberanslutning. Det är en viktig del för att kommunen ska uppnå målet att 95% av invånarna ska ha ett snabbt bredband år 2020. Det här avtalet gör att vi minskar risken att vi får så kallade vita fläckar, små områden som inte blir utbyggda, säger Samhällsbyggnadsutskottets ordförande, Maria Mickelåker.