Nyhet

Lyssna

Krisberedskapsveckan 2017 – aktiviteter i hela landet för ökad beredskap hos hushållen

För att öka människors beredskap inför samhällskriser arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med kommunerna den första Krisberedskapsveckan i Sverige 8-14 maj.

Tomelilla har tillsammans med Simrishamn, Ystad och Sjöbo har redan förra året tagit fram en broschyr för att öka beredskapen hos allmänheten.  Den heter ”Livsviktig handbok” och innehåller en massa konkreta tips kring hur man skyddar sina nära och kära i händelse av en kris.

–Kampanjen förra året var uppskattad. Under hösten fortsätter vi på samma sätt att berätta vad alla kan göra för att klara av de påfrestningar som samhället kan utsättas för. Tillsammans verkar vi för ett tryggare samhälle där vi alla hjälps åt för att lindra störningar.
Vi vill att broschyren blir en handbok som alla känner till och kan ta fram vid behov säger Dan Bengtsson, säkerhetssamordnare i Tomelilla kommun.

Här kan du läsa "Livsviktig handbok"

Budskapet under årets kampanjvecka – ”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” – vill väcka tankar om det egna ansvaret och beredskapen ifall viktiga samhällsfunktioner som el- och vattenförsörjning, internet och telekommunikationer slås ut. Enligt en undersökning som MSB låtit göra anser tre av fyra personer att det är viktigt med egen krisberedskap. Samtidigt uppger 40 procent av de tillfrågade att de inte vet hur man kan förbereda sig inför en samhällskris.

– Med Krisberedskapsveckan vill vi få människor att reflektera kring sina egna möjligheter att klara vardagen vid en allvarlig samhällsstörning. Vi tror att gensvaret kan bli mycket gott. Intresset för vår gemensamma säkerhet och beredskap är större än på länge, säger Nils Svartz, vikarierande generaldirektör vid MSB.

Inför Krisberedskapsveckan har MSB producerat instruktiva filmer om hur privatpersoner kan ordna en hemberedskap utifrån fyra basbehov: mat, vatten, värme och kommunikation. Armbryterskan och programledaren Heidi Andersson, som själv har satsat på en god hemberedskap, ger handfasta tips i filmerna som finns på Youtube.

– Det faktum att vi lever i ett sårbart samhälle och att världen riskerar bli än mer oförutsägbar innebär att alla som kan behöver ha en beredskap för att klara sig i minst några dygn. Att packa en krislåda med det allra viktigaste är en bra början, säger Heidi Andersson.

Här kan du se filmerna med Heidi Andersson.